Ont-moeting van een soulmate
Wil je iets toevoegen bij dit onderwerp?

Column door Gooische dame Caroline

Je leest de laatste tijd veel over het begrip zielsliefde, althans, dat ervaar ik zo. In de literatuur wordt zielsliefde ook wel omschreven als tweelingziel of soulmate. Omdat de meeste van ons denken dat het gaat om iets bovennatuurlijks romantisch en ‘het mooiste wat men kan overkomen’, wijd ik graag een column aan het begrip zielsliefde. Er heerst namelijk veel onduidelijkheid rondom dit fenomeen, zo is me opgevallen in mijn eigen omgeving. En ten tweede licht ik het begrip zielsliefde graag toe omdat ik op dit moment bezig ben met het redigeren van ervaringsverhalen over ontmoetingen met zielsverwanten. De tweehonderd ervaringsverhalen worden in een boek gebundeld en binnenkort op de markt gebracht. Ook hoop ik op korte termijn een TV programma te mogen maken over zielsliefde. De reacties in medialand zijn in ieder geval veelbelovend.
Reden genoeg dus om een onzweverig stuk te schrijven over zielsliefde. Ik wil het graag ‘aards’ benaderen.

Wat jij waarschijnlijk niet weet, een ontmoeting met je zielsliefde is allesbehalve romantisch. Ik heb (ook) altijd gedacht, en misschien wel gehoopt, dat ik ‘zielsgelukkig’ zou zijn wanneer ik ‘de ware liefde’ tegen het lijf zou lopen. Ik moet je teleurstellen.
De meeste mensen die hun zielsliefde hebben ontmoet spreken namelijk over ‘thuiskomen’, duwen en trekken, een relatie aangaan en verbreken, een waanzinnig gevoel van één zijn, een onmetelijke, diepe, onpeilbare liefde. Maar ook die van rauwe pijn en wanhoop. Zelfs gevoelens van oprechte rouw behoren tot de mogelijkheden. Zo’n ontmoeting gaat gepaard met heel veel aantrekken en afstoten, het loslaten van veel oude angsten, oude patronen, oude overtuigingen en verwachtingen. Ook heftige conflicten komen voor, omdat je complementair bent aan elkaar. De één leert de ander om te groeien, men is elkaars spiegel. In ieder geval is het een indrukwekkende gebeurtenis voor beiden. Er is een sterke onderlinge aantrekking, zonder dat men die kan uitleggen. De aantrekkingskracht is er 'gewoon', ook in minder goede tijden.

Als je last hebt van het afstootgedrag van je zielsliefde onthoud dan dat het om zijn of haar angst(en) gaat. Op het moment dat iemand namelijk in zijn angst schiet wordt hij of zij onbewust. Dat is het moment waarop het ego het overneemt en alles en iedereen die in de buurt probeert te komen van zich afstoot. Met allerlei smoesjes, leugens, verzwijgingen, geweld of wat dan ook. Het maakt niet uit wat hij of zij ervoor moet doen zolang het maar lukt jou uit de buurt te houden van zijn of haar hart.
Het is belangrijk om heel goed bij jezelf te blijven als je wordt aangevallen door het ego van je zielsliefde. Doe je best niet te reageren op die aanvallen, blijf er bewust van dat die ander je aanvalt vanuit zijn of haar angst. Het is niet persoonlijk bedoeld en heeft absoluut niets met jou te maken maar met iets uit zijn of haar jeugd. Of met dingen die in vorige relaties gebeurd zijn. Omdat jij het dichtst in de buurt van zijn of haar hart staat ben jij degene waar ze hun angst en boosheid het eerst op afreageren.
Het afstoten zal net zolang door blijven gaan totdat hij of zij voldoende eigenliefde, geloof, zelfvertrouwen en kracht heeft ontwikkeld.

Ik denk dat de relatie niet altijd een liefdesrelatie hoeft te zijn. Volgens mij komt het ook voor bij broers-zussen, ouders-kinderen en andere varianten. De tweelingziel kan in ieder geval herkend worden aan een sterke band met iemand of sterke overeenkomsten. Of iemand je tweelingziel is, dat weet je alleen zelf. Ga af op je intuïtie, die geeft aan het zeker te weten.

Binnenkort start ik waarschijnlijk met het maken van een televisieprogramma over zielsliefde. Aan de hand van persoonlijke verhalen maakt de kijker kennis met mensen van wie de levens drastisch zijn veranderd. Mocht jij je zielsliefde inmiddels hebben ontmoet dan zal het tv programma een herkenning, erkenning, bevestiging of soms een openbaring zijn. Voor anderen is het een meeslepende verzameling van verhalen over persoonlijke worstelingen en groei. Houd de TV dus in de gaten. Tot die tijd kan ik je alleen maar het volgende meegeven, volg je hart, wat de prijs ook is.