Leren door angst en liefde
Wil je iets toevoegen bij dit onderwerp?

Spiritualiteit is leren door angst en liefde, niet door cursussen

Leren door angst
Leren kun je door angst te overwinnen door confrontaties aan te gaan. Leren doe je namelijk omdat je in je huidige situatie niet fijn genoeg voelt. Maar je bent ook bang om toe te passen wat je leert omdat je bang en onzeker bent dat je in de nieuwe situatie jezelf wel fijn voelt. Dus om te leren heb je twee dingen nodig; motivatie en lef. Samengevat is je motivatie angst en lef is angst overwinnen. Je levensopdracht of je ‘lot’ geeft je angsten mee die je kunt leren overwinnen. Dat is je drive om te leren.

Leren door liefde
Leren kun je ook door liefde, zonder angst. Door te leren voelen. Door je jezelf en je eigen liefde te onderzoeken, te ontdekken. Naarmate je meer hebt geleerd en daardoor ook bewuster bent, ben je ook meer in staat luxer te leren door te gewoon stil te zijn en alleen te voelen. Leren kan dus ook door liefde te leren voelen. Door goed contact met jezelf te maken. Door goed te voelen en te luisteren naar jezelf. Door te ervaren dat je liefde bent. Meditatie en trance zijn veel gebruikte technieken om dichter bij jezelf te komen. Om je eigen liefde beter te leren voelen.

Sneller leren door te angst en liefde te combineren
Je kunt ook de twee manieren combineren. Als je bijvoorbeeld geleerd hebt om goed met jezelf in contact te staan, met andere woorden als je geleerd hebt om goed te vertrouwen op je gevoel, kun je wat je door angst geleerd hebt veel makkelijker toepassen. Een ander voorbeeld is als je door ‘leren door liefde’ geleerd hebt om heel bewust te zijn van het feit dat je aan het leren bent om een bepaalde angst te overwinnen dan heb je die al voor de helft overwonnen doordat je jezelf ervan bewust bent.

Alles om je heen vertelt je wat je leert en geleerd hebt
Als je wilt weten wat je aan het leren bent en hoe het daarmee staat, wat je al geleerd hebt enz. dan hoef je alleen maar om je heen te kijken. Alles wat je ziet is een reflectie van jezelf. Het is namelijk alleen jouw kijk op alles. Elke relatie, elke situatie, elke omstandigheid is een reflectie van jezelf. Het zegt alleen iets over jou. Hoe jij het beleeft. Als je jezelf daar bewust van bent zie je constant signalen die je richting en houvast kunnen geven. Je ziet dan beter wie je bent en wat je doet. Als je ziet dat dezelfde situatie of hetzelfde probleem telkens terugkomt moet je het dus blijkbaar anders oplossen. Als je vind dat mensen in je omgeving allemaal chagrijnig reageren dan ben je waarschijnlijk zelf chagrijnig. Als je bijvoorbeeld veel van jezelf houdt, zul je zien dat mensen om je heen veel van jou houden. Enz.

Zielsliefde is een ultieme kans om snel, veel te leren
De mooiste en sterkste vorm van leren in liefde is zielsliefde. Soms komt er een hele bijzondere persoon in je leven waar je wel heel extreem liefde voor lijkt te voelen. Toch is het jouw eigen liefde die je nu plotseling heel goed kunt voelen. Dat is het effect van die andere persoon. Een zielsliefde laat je voelen hoe liefde ‘ook al weer was’ zonder persoonlijkheid, zonder materie, zonder iets, gewoon pure liefde. Dit is zo’n sterk gevoel dat het ontzettend confronterend is voor je. Hierdoor kun je in een recordtempo leren wat jou allemaal van deze diepste liefde verwijdert. Je kunt dan zelf besluiten of en wat je zelf wilt doen om dichter bij je eigen liefde te komen.

Leren doe je niet door cursussen te volgen
Inzicht in het proces veranderd niets. Leren doe je niet door het proces van leren te leren. Dat is hooguit handig als je leraar wilt worden. Je storten op het leren van het leerproces is een uitvlucht zodat je wel met leren bezig kunt zijn zonder dat je echt hoeft te leren. Of het is gewoon onwetendheid. Dit geldt met name voor mensen die allerlei ‘spirituele’ cursussen volgen. Als je bijvoorbeeld geleerd hebt dat je een aura hebt en je eigen aura kunt zien wil dat nog niet zeggen dat je je eigen aura kunt veranderen. Het kan natuurlijk wel helpen je bewuster te maken van jezelf.

Veranderen door zelf toe te passen wat je geleerd hebt
Veranderen doe je door het echte leren; door angsten te overwinnen en liefde te leren voelen dus. Door het echte leven dus en niet door ‘spirituele cursussen’. Een cursus of een boek kan wel helpen om bepaalde inzichten te verwerven of om deze juist los te laten. Maar je moet het zelf doen, het zelf doorleven. Zelf leren.

‘Spiritualiteit’ is leren en daarvan genieten
Spiritualiteit is leren; angsten afLEREN door confrontaties en voelen aanLEREN door te onderzoeken, om meer liefde te zijn dan je al was. De wereld maak je ook niet beter door te weten hoe het beter kan maar alleen door het zelf beter te doen dan je al deed. Spiritualiteit ben je zelf en gaat over jezelf. En niets dan jezelf. Het enige doel van spiritualiteit is door te leren ervoor te zorgen dat er meer liefde op je persoonlijke liefdescreditcard komt te staan dan er eerst opstond.

(Tiny Kanters)

Reactie
Mooi leerzaam stukje dit,voor wie dit geschreven heeft. En ik ben zeker blij dat ik haar ben tegengekomen,ik weet nu eindelijk hoe ware liefde voelt. Ik ben door haar onzettend hard gegroeid,ik zal nooit meer dezelfde fout maken,wat ik in het verleden wel deed,voor dat ik haar tegenkwam. Dat ik nu zonder haar verder moet,doet mij heel veel pijn,maar ik had haar nooit willen missen.Dit is wel het mooiste moment in mijn leven geweest. iets wat ik blijf koesteren . Ik moet nu zelf mijn proces afmaken.

(Roy)